De eerste week…

(Verhaal uit d’oude doosch ten tijde van mijn reis naar Ecuador in 2005)

Hola chicos,

Ben nu een klein weekje in Ecuador en begin me steeds meer op mijn gemak te voelen. Op het begin was ik nog best wel bang door alle verhalen die ik had gehoord. Dagelijks moorden en berovingen. Ook moet je nog een beetje wennen aan de bus pakken enzo. De bus stopt namelijk nooit, hij rijdt alleen langzamer zodat je erin kan springen. Maarja, ik moest elke keer nog vragen of het wel de juist bus was, als niet dan spring je er 100 meter verder gewoon weer uit. Je kan de bus namelijk op elke gewenste plek op straat stoppen om erin of uit te gaan.

Ook als ik door mensen werd aangesproken was ik elke keer bang dat ze me een mes op de keel zouden zetten en beroven. Of als je ergens staat met wat andere mensen te wachten op het stoplicht ofzo, dat dan iemand tegen je aan stoot en ik er meteen van uit ging dat het een zakkenroller was. Maar als je je dan omdraait blijkt het gewoon een oud oma´tje te zijn die bijna omvalt. Alhoewel kinderen en oma´tjes hier uiteraard ook dieven kunnen zijn. Ik heb namelijk toen ik een avond met zo´n kerel rondreed door Quito gezien dat een jochie van amper 5 probeerde een payphone open te breken. Maar je komt er langzaam achter dat het allemaal zo kwaad nog niet is. Mensen zijn over het algemeen erg rustig en vredig. De enigen die ik heb zien flippen zijn een man op straat die schreeuwend stond te prediken dat Amerika Ecuador berooft (wat feitelijk ook zo is, ze pompen hier alle olie uit de grond en geven er geloof ik een aalmoes voor terug), en de President op TV die zich stond te verdedigen tegen het feit dat hij Ecuador ook weer heeft beroofd en miljoenen, wat zeg ik, het zal wel miljarden fraude heeft gepleegd. Net zoals de vorige president en die daarvoor trouwens. Voor zover ik begrijp is de vorige president em, nadat ie de staatskas had beroofd, gesmeerd naar de states en woont nu in Miami. Die was ook nog op TV en becommentariseerde de huidige president. Hij vond waarschijnlijk dat die het niet slim had aangepakt. Maarja, hij is nog steeds aan de macht gezien hij iedereen die de macht heeft hem af te zetten ook weer omkoopt. En zo sukkelt de politiek hier voort.

Maarja, om dus terug te komen op mijn eigenlijk punt. Ik begin me steeds meer op mijn gemak te voelen. Heb gister in het spaans zitten onderhandelen over een zonnebril die ik van $14 naar $6 heb gekregen. Was ik redelijk trots op. Maria vond het ook een redelijke prijs. De prijzen liggen hier ook heel vreemd. Ik heb gisteren 2 Mango´s op straat gekocht voor $0,20 en gelunched voor $2 (incluis voorgerecht en drinken) terwijl de benzine hier dus waanzinnig duur is; $1,50 per liter. Daar begrijp ik dus helemaal niks van omdat het hier zo uit de grond komt. Maar waarschijnlijk kopen ze het weer van de Amerikanen.

Anyway, deze dagen dat ik nog niet naar de uni hoef/moet loop ik vooral rond en chill in parken. Dit gezien ik ook nog geen vrienden heb :( haha, nee het is eigenlijk wel relaxed. Nouja, een kerel die weer op de een of andere manier familie is van Maria (die familiebanden hier stijgen me echt boven mijn hoofd) is wel aardig en ben ik dus een keer Quito mee gaan bekijken. Hij reed me langs alle spots van Quito en vertelde veel. Ook ben ik al een keer bij hun gaan lunchen. Toen zat ik met die kerel (Carlos) en zijn zusje te praten. Carlos nieste op een gegeven moment en ik zij dus, vriendelijk als ik ben; ´Jesus´. Dat zeggen ze namelijk in Spanje als iemand niest. Zijn zusje stikte bijna in het lachen. Dat blijkt hier dus weer een ouwelullen woord te zijn. ´Salud´ was the thing to say. Ook blijkt het zo te zijn dat men het hier nu erg koud vind. Carlos is namelijk verkouden en loopt dus in coltrui en jas, terwijl ik in mijn t-shirtje af en toe nog redelijk flip van de warmte.

Nouja, ik ga maar weer eens stoppen, deze verhalen zijn voor mij eigenlijk ook iets om alles weer eens even op een rijtje te zetten. Dat heb ik geloof ik nog lang niet gedaan, maar ik wil jullie niet vervelen :)

Wederom, foto´s komen later omdat ik dus vandaag mijn fototoestel ben vergeten mee te nemen :(
Groeten, H


Wat vind jij?